Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Tilalähtöinen taide

Tilalähtöinen taide on todella mielenkiintoinen aihe. Sitä voi harjoittaa melkeinpä missä vain ja miten vain, mahdollisuudet ovat monet. Valitaan ensiksi jokin paikka ja sitten kehitellään sinne jonkinlaista esittävää toimintaa, esimerkiksi tanssia tai muuta liikettä, puhetta, tai vaikka kuvallista taiteilua, joka sopii kohteeseen jollain tavoin.

Me pääsimme Arts-ryhmän kanssa tutustumaan kyseiseen aiheeseen viikon verran useissa eri olosuhteissa, yksin ja ryhmissä, sisällä ja ulkona. Vierailimme Kälviän vanhalla rautatieasemalla, jossa vietimme koko päivän etsien kohteesta mielenkiintoisia elementtejä ja yksityiskohtia, kokeillen erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja, sekä tehtiin erilaisia lyhyitä improvisaatioita ja taidepläjäyksiä pienissä ryhmissä. Aseman katto oli erittäin puoleensavetävä elementti, ja sieltä käsin sai ryhmätyöhönkin uutta näkökulmaa ja jännitystä, eräänlaista vapautta.

Katonharjalla nökötettiin ja tekstiä tuotettiin

Sadepäivän vietimme sisätiloissa jatkaen samalla aiheella, mutta erilaisilla variaatioilla. Erityisen hauska tehtävänanto oli valita jokin tila, keksiä sille ihan jokin muu käyttötarkoitus kuin mihin se oli alun perin tehty ja valmistella esitys kyseisessä tilassa.

Perjantaina olimme taas ulkona koulun pihapiirissä keksimässä erilaisia tapoja tehdä taidetta, ja tältä päivältä jäivät erityisen hyvin mieleen ryhmätyöt. Ryhmätöissä yleensäkin parasta on se, kun saa tehdä yhdessä toisten kanssa ja saattaa saada vaikutteita toisten työtavoista ja menetelmistä. Ja aika usein lopputuloksesta tulee parempi, kun on monta eri näkökulmaa ja lähestymistapaa tiettyyn työhön ja niistä voi valita useampiakin vaihtoehtoja ja yhdistellä niitä. Lisäksi omasta mielestäni hauskin osa koko prosessissa on sen suunnittelu ja valmistelu, koska silloin voi vielä improvisoida ja kokeilla erilaisia versioita ja hassutella 😀

Aikaisempaa kokemusta minulla on tilalähtöisestä taiteesta aika paljonkin, vaikka en ollut termistä tietoinen ennen tätä kurssia, koska olen viihtynyt jo reilut 10 vuotta harrastajateatterin lavalla Kalajoella.

Kerran olin mukana tapahtumassa, jossa erään vanhan, purkutuomion saaneen tiilitalon seiniin saatiin taiteilla spraymaalilla erilaisia kuvia, graffiteja ja taideteoksia luvallisesti, koska talo purettiin pian pois kokonaan, eikä tällä taiteilulla ollut ympäristölle mitään näkyviä haittoja.

Taidetta maailmaan mahtuu.

mame86

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: